În căutarea unui loc de muncă. Deținuții moldoveni eliberați din locurile de detenţie ani de zile nu-şi pot găsi un loc de muncă. Potrivit statisticilor, doar una din zece persoane eliberate de după gratii îşi găsește un loc potrivit pe piața muncii. Între timp, angajatorii pot primi subvenții de la stat pentru fiecare fost deţinut angajat.

Natalia, în vârstă de 40 ani, din Chișinău, a fost eliberată din închisoare în urmă cu șase luni. Femeia a petrecut după gratii 18 ani. În această perioadă, Natalia a absolvit cursurile de croitorie și chef de patiserie, însă în acest răstimp nu a reușit să-şi găsească un loc de muncă permanent.

„Ca şi orice persoană normală, eu vreau să lucrez, nu vreau să fac ceea, ce făceam înainte ca să fiu închisă. Vreau să lucrez și să fiu utilă pentru mine însumi, pentru că, dacă mă pot întreţine, sunt fericită, şi oamenilor le este mai ușor cu mine.”

Cu regret, îndată ce angajatorii află despre trecutul Nataliei, refuză imediat să-i ofere un loc de muncă.

„Nu este neapărat să fii un fost deţinut, ca să te arunci cu foarfecele asupra cuiva. Şi un om paşnic, în careva situaţie, poate să facă acest lucru.”

Cu astfel de probleme se confruntă sute de foşti deţinuţi. Doar de la începutul acestui an, 2411 de persoane au fost eliberate din închisorile din Moldova. Unii dintre ei și-au găsit de lucru într-o companie, fondată de omul de afaceri Vladimir Gaiţ.

Optzeci la sută dintre lucrătorii de aici sunt persoane cu antecedente penale sau foşti consumatori de droguri. Totuşi, în cei 12 ani de existență ai companiei, aici nu a existat niciun furt.

„Noi știm, cum gândeşte un deţinut sau un dependent de droguri. Și acesta este scopul nostru – să-l ajutăm să gândească altfel. Pentru că modul de a gândi pe care îl avea, l-a ținut acolo. Și acum vrea să meargă mai departe, a văzut povești de succes, ne vede pe noi.”

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, numărul foştilor deţinuţi, care apelează la serviciile Agenţiei și își găsesc un loc de muncă, este mic. De la începutul acestui an, doar 33 de foşti infractori s-au angajat oficial în câmpul muncii, iinclusiv patru femei. Între timp, statul susține firmele care nu se tem să angajeze astfel de candidați.

În prezent, în penitenciarele din Moldova îşi ispăşesc pedeapsa 6855 de deţinuţi. În același timp, aproape 13.000 de locuri vacante sunt disponibile pe piaţa muncii.

„În timp ce în Moldova există un deficit al forţei de muncă, 9 din 10 persoane eliberate din închisori sunt în căutarea unui loc de muncă. Din păcate, pentru angajatori persoanele cu antecedente penale reprezintă o povară. Între timp, practica din alte ţări demonstrează, că foștii deţinuţi sunt cei mai nepretențioși și devotați lucrători, pentru care munca este o șansă să înceapă o viață nouă și să nu se întoarcă după gratii. Elena Derjanschi, Vadim Verbnîi special pentru Primele Stiri.

Sursa: https://www.publika.md/detinutii-moldoveni-eliberati-din-locurile-de-detentie-ani-de-zile-nu-si-pot-gasi-un-loc-de-munca_3056213.html